Ga naar de hoofdinhoud

Hoe kan ik condensatie vermijden?

Het is niet ongebruikelijk dat na de installatie van nieuwe ramen condensatie optreedt.

Vochtproblemen, met name in hoeken, kunnen ontstaan na de vervanging van het schrijnwerk, zelfs als dit voorheen niet het geval was. Het is belangrijk op te merken dat dit niet altijd te wijten is aan de kwaliteit van het geleverde schrijnwerk; vaak vinden de oorzaken van condensatie elders plaats. We onderscheiden drie soorten condensatie:

Condensvorming aan de binnenzijde van de kamer:

Bij een lage temperatuur in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid in een woning, kan vocht condenseren op het glasoppervlak. Bij standaard isolatieglas is de kans op condensvorming groter dan bij HR++ isolatieglas. Een goede ventilatie kan condensatie helpen voorkomen. Het ontstaan van condens aan de binnenzijde van de kamer duidt niet op een productiefout.

Condensvorming aan de buitenzijde:

Bij lage temperaturen en een hoge relatieve luchtvochtigheid kan condens ontstaan aan de buitenzijde van het glas, vooral in het voor- en najaar. Naarmate de dag vordert en de temperatuur stijgt, verdwijnt de condens vanzelf. Het komt maar beperkt voor en heeft geen zin om het weg te wrijven. Condensvorming aan de buitenzijde is geen fout, maar juist een gevolg van de uitstekende warmte-isolatie.

Condensvorming aan de binnenzijde van het glas:

Als er condensatie ontstaat aan de binnenzijde van isolatieglas, kan dit duiden op een lekke ruit. De condens kan dan niet worden verwijderd. Het kan worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud, een fabricagefout van de glasfabrikant, of het kan simpelweg wijzen op het einde van de levensduur van de dubbele ruit (gemiddeld na 25-30 jaar).

Condensatie is meestal een vrij complex fenomeen waarvan de oorzaak niet meteen te achterhalen is. Hulp nodig bij het vinden van de oorzaak? Graag staan we u bij met onze expertise.