Ga naar de hoofdinhoud

Hoe onderhoud ik best mijn ramen?

Aluminium schrijnwerk

Om onze klanten nog beter van dienst te zijn, bieden wij via onze systeemleverancier Reynaers een complete range aan onderhoudsproducten voor aluminium profielen aan. Hieronder vindt u een overzicht van het complete gamma met beknopte productomschrijving.

Reynawash Color

Voor het reinigen, onderhouden en beschermen van gelakt schrijnwerk

Reynawash Ano

Geeft opnieuw glans aan bestaande aluminium profielen

Reynacare box

Omvat alle noodzakelijke onderhoudsproducten zodat men in alle rust geniet van de aluminium profielen

Reynovator 718

Een alles in 1 totaal renovatieproduct, geschikt voor de renovatie, het behoud en het onderhoud van reeds bestaande aluminium systemen

Lees steeds aandachtig de instructies op de productlabels.

Houten schrijnwerk

Reinigen

Glas, beglazingvoegen, vleugel- en kaderprofielen, ventalieroosters en rolluikbladen (naargelang de vervuiling) was je met zuiver water of eventueel water met een beetje detergent. Gebruik hiervoor géén schurende producten. Onjuist gebruik van detergenten kan de glans van de houtafwerking enigszins aantasten.

Gebruik nooit organische oplosmiddelen zoals alcoholen of sterk alkalische producten zoals salmiak, bijtende soda of ammoniak en dergelijke.

Het beslag kan je reinigen met een licht vochtige doek of eventueel met een beetje detergent. Ook hier gebruik je nooit agressieve producten.

Reinig nooit met een hogedrukreiniger. Dit kan namelijk grote schade veroorzaken.

Nazicht

Jaarlijks nazicht van het schrijnwerk is aangeraden. Maak tijdens het nazicht de afvoeropeningen vrij. Kijk de hechtingen van de beglazingvoegen op hout en glas na. Vervang losgekomen en/of beschadigde delen (bijvoorbeeld door vogels). Zijn de voegen geschilderd? Dan moeten ze verder onderhouden worden.

Kijk ook de soepele dichtingen na. Controleer de staat. Vergeet ook zeker niet de lassen in de hoeken. Vervang verharde of beschadigde dichtingen zo snel mogelijke. Soepele dichtingen mag je niet overschilderen.

Als laatste check je ook de voegen met de ruwbouw: wederom kijk je hechtingen na op hout en metselwerk alsook de toestand van de voegbodem. Vervang losgekomen of gescheurde voegen zo snel mogelijk.

Onderhoud hang- & sluitwerk

Smeer jaarlijks de bewegende delen. Voor cylinders gebruik je hiervoor grafiet of siliconespray. Gebruik hier nooit olie of vet voor.

Voor beslag gebruik je niet agressieve olie of zuurvrij vet. De sluitplaten kan je aanpakken met vaseline.

Mechanische poorten, luiken & hekwerken, rolluiken & ventilatieroosters controleer je best jaarlijks op goede werking. Ook bedienings- en sluitingsorganen controleer je, samen met de bevestigingen.

Afstelling, herstelling of vervanging van hang- en sluitwerk (draaikipramen & hefschuiframen) moet door een specialist worden uitgevoerd.

Nog vragen? Of hulp nodig bij het onderhoud van uw ramen & deuren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons deskundige team staat klaar om u te begeleiden en te informeren, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen voor uw woning.